tiistai 15. joulukuuta 2015

VILP teho ei putoa pikkupakkasessa

Eilen illalla pääsin ekaa kertaa testaamaan ilma-vesi-lämpöpumppua pikkupakkasella, kun lämpötila laski joksikin aikaa -7C tasolle:



Eilen illalla lämpötila laski -7,2C tasolle.
Olin ennen siinä uskossa, että VILP kykenisi lämmittämään käyttövettä enintään 55 astetta yli sen, mitä on lämmönlähteen eli ulkoilman lämpötila sillä hetkellä, niin kuin esim. tässä linkissä taannoin kirjoittelin:

http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2015/11/5-eri-lammonlahdetta-lampopumpulle.html

Tällä matematiikalla eilen ei olisi pitänyt syntyä kuin -7C +55C = +48C lämpöistä käyttövettä, mutta toisin kävi, eli nyt pitää vähän oikoa noita aiempia kirjoituksia. Aiemmin olen saanut VILP:llä tehtyä +54C lämpöistä vettä, kun ulkona on muutamia plus asteita, mutta nyt 10 astetta kylmemmässäkin käyttöveden lämpötila nousi +53C asti. Eli tasan 60 astetta korkeammalle mitä oli lämmön lähde.

Lattialämmitys on nyt myös kytkettynä päälle, tällä hetkellä 3 x 1h eli yhteensä 3h vuorokaudessa. Lattialämmityksen kiertovesipumppu menee ajastetusti päälle aina tunniksi puolisen tuntia tuntia sen jälkeen kun VILP on ensin ajastetusti käynnistynyt. Käyntirytmin sanelee käyttöveden tarve, sitä täytyy lämmittää kolmesti vuorokaudessa, tai muuten sen lämpötila laskee liikaa (IV-patterin esilämmitys syö pikkuhiljaa varaajan lämpötilaa).

Nyt kun lattialämmityksen kiertovesipumppu käynnistyy, se pumppaa tunnin ajan lämpökäyrän mukaista vettä lattiaan, joka eilen -7C pakkasessa oli +30C. Tämä "rasite" vetää myös vesivaraajan lämpötilaa alaspäin parilla asteella huolimatta siitä, että lämpöpumppu käy koko ajan vieressä. Paluuveden lämpötila oli samaan aikaan +24C.

Lämmitysjärjestelmää pitää meillä seuraavaksi (tai jossain vaiheessa) kehittää niin, että lattialämmityksen paluuveteen asennetaan termostaatti. Nyt nimittäin lämmitysjärjestelmä seuraa vai ulkolämpötilaa, eikä tiedä sisälämpötilasta mitään (esim. sitä onko takkaa käytetty vai ei), mutta jos paluuvedessä olisi termostaatti, joka tarvittaessa sulkee lattialämmityspiirin vesikierron, niin se ajaisi periaatteessa saman asian kuin lattiakierron kiertovesipumpun aikaohjaus. Tai ennemminkin niin, että tuo paluuveden termostaatti olisi hyvä lisä kiertovesipumpun aikaohjaukselle.

Eilen sähköä meni yhteensä 55,4 kWh, ja siitä 9,28 kWh kului iltapäivällä yhden tunnin aikana, kun lämminvesivaraaja "kiehautti" veden +56C asteeseen 6 kWh sähkövastusta apuna käyttäen. Samaan aikaan lämpöpumppu - joka käynnistyi tuntia aiemmin, kävi taustalla ja kuluttaen noin 3 kWh tunnissa.

Varaajan käyttövesi nostettu +56C asteeseen klo 16-17:00 välisenä aikana. Lämpöpumppu käynnistyi jo tuntia aiemmin, ja se kulutti sähköä noin 3 kWh tunnissa. Klo 21:00 lämpöpumppu käynnistyi uudestaan, ja silloinkin syntyi -7C pakkaskelissä vielä +53C lämpöistä käyttövettä. (Vantaan Energian lämpömittarissa oli illalla -5C, omassa mittarissani oli -7C)


Motivan mukaan VILP (he käyttävät lyhennettä UVLP eli ulkoilma-vesi-lämpöpumppu) lämmintä käyttövettä saa lämmitettyä noin +50C asteeseen lämpöpumpulla, ja että lämpöpumpun teho laskee noin 50% vähemmän tehoa -20C pakkasella kuin +7C lämpötilassa. No, pikkupakkasella eli -7C lämpötilassa en (yllättävää kyllä) tehonlaskua huomannut vielä ollenkaan. Tässä linkki MOTIVA:n sivuille:

http://www.motiva.fi/rakentaminen/lammitysjarjestelman_valinta/lammitysmuodot/ilma-vesilampopumppu_uvlp

2 kommenttia:

  1. kyllähän se vilppi kuin malppikin tekee kuumaa kaasua millä sitten kuumennetaan vettä mutta siitä ei yli about 55 asteista saa kuin sähköllä tulistamalla. ainakin Niben paneelista tuo näkyy selkeästi kun katsoo mitä tapahtuu parametreissä.

    VastaaPoista
  2. Hei Janne,
    Ihan innolla odottelen myös ensi kesää - jolloin jos tulisi kunnon kesä, niin lämmön lähteenä oleva ulkoilma voi olla vaikkapa +25C -> +30C asteen lämpöistä, jos on kunnon helteet.

    Jolloin jos siitä sitten lähdetään tekemään VILP:llä lämmintä käyttövettä, niin kuinka kuumaksi se saadaan? Ehkä joku saattaa vastauksen jo tietääkin, mutta itse olen tällainen uusi VILP:n käyttäjä. Jos lopputulema eli lämmin vesi jää kesälläkin siihen +55C tuntumaan, niin ainakin se pitäisi sitten syntyä helposti, jos ja kun lämmön lähdekin on aika lämmintä...

    VastaaPoista