maanantai 28. joulukuuta 2015

Lämpöpumpun pitkä työhuki

Eiliseen asti lämpöpumppu oli ajastetusti päällä 3h per vrk. Eilisestä klo 16:00 eteenpäin lämpöpumpun ajastukset on poistettu, ja pumppu voi käydä vapaasti omaan tahtiin. Siitä eteenpäin lämpöpumppu onkin pysynyt käynnissä tauotta jo 28 tuntia (klo on nyt 20:00 tätä kirjoittaessani). Ja pumppu käy yhä.

Eilisen osalta on nyt saatavilla tuntikohtaiset sähkönkulutusluvut, joista näkyy lämpöpumpun työhukin ensimmäiset 8 tuntia. Ja täytyy sanoa, että hyvältä näyttää!

Eilen yöllä oli kylmimpään hetkeen pakkasta -14,1C ja periaatteessa pumppu kytkee itse itsensä pois päältä -15C kohdalla. Eipä ole ollut vielä kuitenkaan pakkasesta johtuen pumpun käynti katkonaista, koska pumpun kompuran käyttötuntilaskuriin on tullut 28 tunnin aikana lisäystä 28 tuntia.

Toinen asia, mikä mietitytti etukäteen oli hyötysuhde. Jos lämpötila laskee reippaasti, vaarana on se, että pumppu vie sähköä suunnilleen saman mitä tuottaa lämpöä, eli luokkaa 8,3 kWh per tunti. Kulutuslukemat eivät kuitenkaan olleet sinne päinkään, ja vaikuttaa että hyötysuhde olisi ollut ainakin puoliin öihin lähes 2,5 eli jos tuotto on aina 8,3 kWh, niin kulutus voi pahimmillaan olla sama luku kertaa 1 tai jopa 1,1 - jos pumppu ei ymmärrä mennä pois päältä. Todellisuudessa tuntikohtainen kulutus pumpun kohdalla on ollut vain luokkaa 3,5 kWh per tuntia, tai jopa vähän allekin sen. Ja pakkasta oli kuitenkin yli 10C koko ajan!


Enimmillään pakkasta oil viime yönä -14,1C. Ilmavesilämpöpumppu kävi tauotta koko ajan.


Talo Rautio: Tuntikohtainen sähkönkulutus 27.12.2015.  Lämpöpumppu on kuluttanut yhteensä 11 käyttötunnin aikana 31,11 kWh. Koko vuorokauden sähkönkulutus oli yhteensä 60,46 kWh. Klo 20-21:00 välillä sähkönkulutuksessa oli 2h piikki, joka johtui siitä, että suihkussa käyntiä varten lämmin käyttövesi tehtiin sähkövastuksella. Excelissä "J-sarakkeeseen" on kerätty lämpöpumpun arvioitu kulutus.
Vuorokauden kokonaiskulutus oli 60,46 kWh tilanteessa, jossa +16C lämpötilaan jäähtynyt talo lämmitettiin taas takaisiin normaaleihin lämpötiloihin, ja tätä kirjoittaessani huonelämpötila on jo 19-20C kauttaaltaan koko talossa. Toki lämpöpumpun lisäksi apuna on ollut myös takka, ja kellarin puukiuas, joka lämmittää tiilipiippua, niiden lämpötila nousi viime yön aikana yli 10 astetta.


Ulkopinnan lämpötila Tiilerin Terhi takka-leivinuunin yläkulmasta mitattuna.


Tiilipiipun ulkopinnan lämpötila. 2-horminen tiilipiippu halkoo koko talon 3 kerrosta matkallaan katolle.
Vuotta aikaisemmin - kun palattiin joulun vietosta, ja talo oli myös jäähtynyt noin +16C lämpötiloihin, niin takaisin normaalilämpöön kulutti sähköä 190,5 kWh yhden vuorokauden aikana, kun käytettiin suorasähköä ja kun ulkolämpötila oli tuolloin 28.12.2014 pakkasella -9,7C. Takat oli käytössä silloinkin, mutta tähän verrattuna eilisen kokonaiskulutus 60,46 kWh on ihan eri tasolla. On siitä lämpöpusta ilmeisesti jotain hyötyä :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti