torstai 6. heinäkuuta 2017

Polttopuuvaraston tuunaus ja (melkein) keskiyön aurinko

Meillä on 2 rinnakkaista kellaria, molemmat omalla sisäänkäynnillä. Toinen kellareista on lämmin ja toinen kylmä. Lämmin kellari kattaa koko talon alakerran (pinta-ala yht. 93,8m2), ja kylmä kellari, jonka pinta-ala on 11,5m2.

Ajatus kylmästä kellarista syntyi rakentamisen aikana, ja vähän ex-tempore siitä ajatuksesta, että jos kerran katetun terassin alla pystyy hyvin konttaamaan ja säilyttämään vaikka kottikärryt, niin miksi ei kaivettaisi sitäkin kohtaa ihan "normaali syvyyteen", jolloin katetun terassin alle syntyisi ihan normaalin korkuiset huonetilat?

Tämäkin ajatus jatkojalostui sitten lopulta niin, että kun tehdään lähtökohtaisesti kylmät säilytystilat, niin miksi ei samalla tehtäisi tätäkin tilaa sitten lämpöharkoista (joissa eriste siellä keskellä)? Jolloin jos syntyy joskus sellainen inspiraatio, että kylmä kellarikin pitää saada lämpimäksi joko tilapäisesti tai pysyvästi, niin sekin onnistuu sitten helposti. Ei muuta kuin sähköllä toimiva lämmityslaite sisään, niin se on siinä - sillä eristeet ovat jo valmiiksi olemassa. Eikä niitä eristeitä jälkikäteen enää saisikaan laitettua, seiniin ehkä onnistuisi jotenkin, mutta lattia ja katto olisivat hankalampia.

Läpileikkauksella tilat näyttävät tältä, kylmä kellari on oikeassa alakulmassa:
Alun perin katetun terassin alle meillä piti tulla ryömintätila.
Mutta se kaivettiinkin sitten sen verran syvemmältä, että sinne
alle saatiin normaalikorkuinen huonetila, eli kylmävarasto.
Tältä tilanne näyttää maastossa, eli kellarin rappusten
alapäässä. Vasen ovi suoraan eteenpäin johtaa terassin
alle, oikeasta ovesta pääsee talon alla olevaan lämpimään
kellariin. Pääsee sinne toki sisärappusiakin pitkin,
että ei ole pakko ulkokautta kiertää.

Talon päädyssä on meillä autokatos, ja siitä on polttopuuluukun kautta suora yhteys lämpimän kellarin puolella olevaan polttopuuvarastoon. Kätevää eikö totta? Eli jos polttopuuauto purkaa kuorman autokatokseen, siitä ne voi suoraan luukun kautta heittää alas kellariin. Tällaista ei kuitenkaan kannata suunnitella, vaikka se ensiksi kätevältä kuulostaakin.

Joten meilläkään ei suunnitelmiin piirrettyä polttopuuvarastoa koskaan otettu lämpimän kellarin puolella käyttöön. Siitä tehtiin ihan normaali varastotila ja syystä, että polttopuusta aina irtoaa sälettä ja muuta roskaa lattialle ja kuiva puu myös pölyää, jolloin IV-kanavatkin olisi ollut aika pian pölyä täynnä. Joten polttopuuvarasto siirtyikin sitten katetun terassin alle. Eihän polttopuu lämmintä tilaa tarvitse, sille riittää se, että ei sada vettä päälle.

Joten meillä polttopuiden säilytystila siirrettiin kylmän varaston puolelle terassin alle. Hyvä, että tuli sellainen tila sinne tehtyä. Tänne ne puut toki joutuu kantamaan (ei voi heittää luukusta suoraan), mutta sieltä ne sitten helposti saa seinän vieressä olevalle saunalle, tai kerrosta ylempänä olevalle olohuoneen takalle.

Kylmä varasto oli sattumoisin myös ensimmäinen tila, joka taloon valmistui. Ja se olikin heti kovassa käytössä, sillä aina oli jotain rakentamiseen liittyvää, joka piti saada sateelta suojaan. Lopputulos oli se, että vuosien mittaan tiloihin kertyi kaikkea rakentamisesta ylijäänyttä, ja tila oli melkoinen sekamelska. Tänään kuitenkin siivosin ja tuunasin tilat niin, että siellä on polttopuiden lisäksi myös pieni askartelutila, kas näin:


Aika paljon tuollaiseen 11,5 neliön tilaan mahtuu. Vanhan ja tarpeettomaksi jääneen mustan kirjoituspöydän pituus on 160 cm. Huoneen päädyssä on polttopuita koko huoneen leveydeltä, jolloin puupinon leveys on 2,7 metriä ja korkeus 2 metriä. Puut on pinottu kolmeen riviin, jolloin syvyyttä niille tulee metri. Puiden kokonaistilavuus on täten 2,7m x 2,0m x 1,0m =  5,4 m3. Se riittää talven tarpeisiin oikein hyvin. Tosin nyt kun on ollut kolea kesä, niin näyttää siltä, että nyt kuluu kuution verran puita kesälläkin, kun saunaa lämmitetään aika usein.

Ulkokellarissa eli kylmässä kellarissa ei siis ole IV-laitteita. Oven voi jättää auki, jos siellä haluaa oleskella, jolloin raitista ilmaa tulvii sisään. Talvisin siellä ei yleensä olla muuta kuin polttopuita hakemassa. Mutta kesäisin siellä voi nyt sitten askarrella ihan mitä haluaa. Eikä haittaa jos tulee roskaa tai liiman hajua tai meteliä. Ääni ei häiritse ketään talon sisäpuolella, eikä pöly kantaudu IV-kanaviin. Taas tavallaan tuli yksi huone lisää, jonne voi kesäisin laajentua. Lintupöntön ehdin jo rakentaa, mutta ehkä sitä jotain muutakin tulee vielä tehtyä... :-)

Sitten vielä päivän päätteeksi nappasin muutaman kuvan ilta-auringossa. Kuvat on otettu klo 22 aikoihin, joten melkein voisi sanoa, että kyseessä on keskiyön aurinko. Vaikka eihän se ihan ole. Tänään aurinko laskee Vantaalla klo 22:44, eli keskiyöstä jää puuttumaan 1h 16 minuuttia, mutta hienot värit ja varjokuvat mielestäni silti:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti