sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Suihkulähde alkaa hahmottua

Suihkulähdeprojekti nytkähti tänään taas pikkuisen eteenpäin. Nyt näyttää tällä hetkellä tältä:




Sydämen muotoinen tuosta siis tulee, ja sydämen "toinen kylki" on samalla kävelypolun kylki. Kävelypolku siis ympäröi kukkienistutusaltaan, joka taas on tilanjakajana autopihalle ja viherpihalle.

Suihkulähteestä ei ole mitään suunnitelmia, mutta teen nyt pikkuhiljaa sellaisen mitä sattuu tulemaan. Aika monia asioita joutuu ottamaan huomioon, muun muassa sen, että veden määrä voi vaihdella. Eli jos alkaa tulvia yli, niin minne ylivuotovesi menee? Tai jos alkaa pahasti tulvia yli, eli koko tsydeemi hajoaa, niin miten hallitaan hulevedet, jos sitä vapautuu satoja litroja muutamassa sekunnissa? Toisella äärilaidalla sellainen kysymys, että mitä jos haihtumisen yms. johdosta vesi vähenee, niin missä ja miten pinnan aleneminen näkyy?

Sitten veteen voi tulla bakteereita, sameutta, roskia yms. ja nekin pitäisi jotenkin hallita.

Jos en vielä ole paljon mitään paperille piirtänyt, niin nyt (lukijoiden iloksi) piirsin veden virtauksen osalta karkeat suunnitelmat, jotka näyttää (ainakin tällä hetkellä) tältä:

Suunnitelma päältä ja sivulta. Siis lintuperspektiivistä ja pystysuorana
poikkileikkauksena, johon selvyyden vuoksi piirsin myös sydämen,
vaikka ei se siihen näkökulmaan olisi kuulunutkaan.

Paperi avattuna suoraksi.

Lähikuva lintuperspektiivistä. Suunnilleen tältä meidän piha näyttää.

Lähikuva poikkileikkauksesta.
Nyt siis lähdin miettimään veden virtausta "vastavirtaan", eli alhaalta ylös. Tällöin rakenteessa on ensin poistoputki salaojakaivolle siltä varalta, että mitä jos joskus veden pinta nousee, ja systeemi haluaa tulvia yli. Silloin ylimääräinen vesi poistuu salaojaputkea pitkin nurmikon halki salaojakaivolle. Jos vesi sinne asti pääsee, sitten salaojapumppu pumppaa ne vedet tontilta pois.

Tarkoitus tai kaunis ajatus kuitenkin on, että suihkulähteeltä mahdollisesti poistuva vesi kostuttaisi nurmikon poikki salaojaputkessa mennessään sen nurmikon, eli käytännössä siis imeytyisi siihen. Toki toimii se salaojaputki aina salaojanakin, joten jos nurmikkokin olisi ylivettynyt, niin silloin salaojakaivo toki kerää ylijäämävettä pois nurmikostakin, ja johtaa sen salaojakaivolle, ja pumppu hoitaa ylimääräiset vedet tontilta pois. Monikäyttöinen putki siis.

Poistoputken jälkeen seuraavana tulee 300 litrainen sadevesisaavi, josta poistoputki johtaa ylijäämävedet pois, jos vesi saavissa nousisi liikaa. Saavi on kokonaan näkymättömissä, eli kaivan sen maan sisään. Jolloin poistoputki siis lähtee saavin yläreunasta. Saavin sisälle tulee kaikki tekniikka eli pumput sekä myös veden suodatin. Nämä eivät siis näy minnekään saavin kannen alta. Kansi vahvistetaan puukannella niin, että siinä voi huoletta kävellä päältä.

Jos kävisi niin päin, että haihtumisesta tai allaskumin pienestä reiästä johtuen vesi vähenee, niin silloin veden pinta saavissa alenee. Pumppuhan pumppaa kuitenkin ylempänä oleva traktorin renkaat täyteen, ja aika ajoin saavia voi täyttää lisää vaikka 100 litraa kerralla. Mutta veden haihtuminen ei siis päälle päin näy mitenkään, jos ei sadevesisaavi mene kokonaan tyhjäksi.

Saavin jälkeen matkalla vesivirtaa ylöspäin tulee vastaan ensimmäinen traktorin rengas, ja sen jälkeen tulee toinen rengas, ja kolmas... Ja ehkä vielä neljäskin rengas? Katsotaan nyt paljonko niitä mahtuu.

Renkaat ovat eri korkeuksilla siten, että vesi virtaa renkaasta toiseen purossa ja allaskumin päällä. Tai sitten jos renkaat ovat lähellä toisiaan, ne voi tarvittaessa asettaa myös limittäin siten, että ylempi rengas valuttaa vedet suoraan alempana olevaan renkaaseen. Rengas pitää veden ryhdissä, ja allaskumi kulkee renkaan sisällä niin, että vesi ei pääse karkuun.

Näin se sitten rakentuu. Periaatteessa systeemistä voisi rakentaa vaikka kuinka ison, eli jos olisi käytettävissä vaikkapa 10 traktorin rengasta, niin rakennelmasta voisi tehdä todella pitkän ja todella korkean. Ja jokaiseen renkaaseen voi laittaa jonkinlaisen suihkulähteen. Siis jos halutaan, että niitä tulee enemmän kuin yksi.

Unohtuiko jotain tärkeää?

En tiedä, mutta jos unohtui, niin uskoisin, että kyllä sen sitten matkan varrella, eli rakentaessa huomaa... :-)

Idea, että käyttää vanhoja renkaita vesiaiheen tai johonkin muuhun puutarhan rakentamiseen ei ole suinkaan uusi. Tässä linkki pinterestiin, jossa jotkut muut ovat keksineet ihan saman jo aiemmin:

https://fi.pinterest.com/pin/63261569745065986/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti