maanantai 31. heinäkuuta 2017

Elokuu tulee - räystäsvalot päälle

Tänään 31.7.2017 aurinko nousi Vantaalla klo 04:57 ja laski klo 21:55. Päivän pituus oli 16h 58 minuuttia. Auringonlaskun jälkeen tulee hämärä, jonka aikana näkee ilman valoa. Hämärän pituus vaihtelee vuodenaikojen mukaan, ja tänään se on Vantaalla 1h ja 3 minuuttia - ja kaipa vastaava hämärä on sitten aamulla myös, ennen auringonnousua. Jolloin säkkipimeää on nyt vain 5 tuntia, jos kuu ei paista (nyt tänään taivaalla paistaa puolikuu).

Otin räystäsvalot kokonaan pois päältä joskus vähän ennen juhannusta. Tarkoitus oli kokeilla säästääkö sillä tavalla sähköä, ja jos säästyy - paljonko säästyy? Jos kaikkien ulkovalojen olisi antanut palaa "normaalisti", niin eipä ne kovin paljon olisi siltikään palaneet. Juhannuksen aikoihin yö on niin lyhyt, että jos valot syttyvät, ne myös sammuvat aika pian sen jälkeen, koska hämäräkytkin niitä ohjaa. Mutta elokuun pimeneviin öihin valot alkavat olla hyvä lisä. Katunumerovalot ja liiketunnistimella syttyvät valot olen pitänyt päällä nytkin koko kesän.

Tässä muutama kuva klo 22:15, kun hämärää oli kestänyt noin 20 minuuttia (aurinko siis laski 21:55).

Viereisen K-marketin mainosvalot ovat syttyneet.

Myös viereisen taloyhtiön ulkovalot ovat syttyneet.

Samaan aikaan meidän talossa ei pala yksikään valo.
Katuvalotkaan eivät ole vielä syttyneet.
Jos oikein tarkkaan katsoo, puolikuu näkyy talon oikealla puolen.

Sitten lisää kuvia klo 22:45, jolloin hämärää on kestänyt 50 minuuttia, ja sitä on jäljellä vielä varttitunti.

K-marketin mainosvalot palavat ja myös katuvalo on syttynyt.

Viereisen taloyhtiön ulkovalot näkyvät nekin jo paremmin.

Meillä on katunumeron valo syttynyt. Ja puolikuu loistaa talon vieressä.

Sama lähempää.
Klo 22:50 ulkovalot napsautettu päälle. Tässä autokatoksen puoli talosta.

Talo kadulta katsottuna etelän/lännen suunnalta.

Sama lähempää.

Talon länsipääty.
Valaistuksella - myös ulkovalaistuksella - on aika iso vaikutus siihen miltä talo näyttää. Tässä vielä linkki ammattilaisen arvioihin ja Mikkelin asuntomessuille, missä valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo on käynyt arvioimassa Mikkelin asuntomessutalojen valaistuksen heinäkuussa 2017.

"Kun niistä valitsee parhaat ideat ja hylkää selvät virheet, pääsee hyvään lopputulokseen, kun rakentaa omaa taloa", toteaa Ilkka Pekanheimo alla olevassa linkissään:

https://asuntomessut2017.wordpress.com/

Lopuksi vielä puutarhan valaistusta, joka meillä on toteutettu Airamin Easy-Connect järjestelmällä (saa kytkeä itsekin ilman sähkömiestä ja ainakin Vantaalla näitä myy Bauhaus). Nämä syttyvät ja sammuvat manuaalisesti, ja ovat päällä vain silloin kun puutarhassa oleskellaan hämärän tai pimeän ajalla, eli näillä puutarhan valoilla ei juurikaan ole vaikutusta talon sähkönkulutukseen, kun niiden käyttö on ainakin alkukesällä hyvin vähäistä. Elokuun tummenevissa öissä niille kyllä on käyttöä.


2 kommenttia: