Mistä sitten johtui, että sähköä kului nyt heinäkuussa niin vähän? Kuvittelisin, että taustalla voisi olla ainakin kolme syytä. Ensinnäkin - niin kuin edellisestä päivityksestä näkyy - räystäsvalot oli otettu kokonaan pois päältä jo juhannuksen tienoilla. Ei ne led valot montaa tuntia valoisana kesäyönä olisi palanut kuitenkaan, joten kukaan ei varmaan edes huomannut, että ulkovalot eivät ole meillä tänä kesänä olleet päällä.
Toinen säästötekijä oli lämpimän veden lämpötila. Se on meillä nyt +50C. Eli se on nyt alle säädettyjen normien. Mutta kun sitäkään ei normaalikäytössä mitenkään huomaa, suihkusta tulee "yhtä lämmintä" vettä kuin aina aikaisemminkin, mutta lämpöpumpun ei tarvitse nyt pinnistellä, että se saisi lämpötilan nousemaan lähelle +55C, johon se ei kunnolla pysty. Ei edes kesäkuukausina, jolloin lämmönlähde eli ulkoilma on verrattain lämmintä (koleasta kesästä huolimatta).
Miksi Suomessa sitten lämmin käyttövesi pitää lämmittää vähintään +55C asteeseen? (Ja ylärajan ollessa +65C, jota ei saa ylittää, ettei joku polta vahingossa itseään). Yläraja on helppo ymmärtää, ja lisäksi on vaikea kuvitella mitään sellaista tarvetta, miksi lämmin käyttövesi pitäisi olla kuumempaa kuin 65C.
Alaraja taas tulee Suomen rakentamismääräyskokoelmista, ja sen perusteena on legionellabakteeri, joka siis kestää +50C lämpötilan. Jolloin jotta kukaan ei siihen voisi Suomessa sairastua, käyttöveden alin lämpötila on varmuuden vuoksi säädetty ja määrätty tasolle +55C.
No nyt jos katsotaan tarkemmin legionellabakteerin yleisyyttä ja ominaisuuksia, niin esim. vuonna 2015 Suomessa yhteensä 17 henkilöä sairastui legionellabakteerista. Näistä 10 tartuntaa oli saatu ulkomailta ja seitsemän Suomesta.
Legionella bakteeriin ei voi sairastua, jos juo sellaista vettä, jossa niitä bakteereita on. Bakteeri nimittäin kuolee aina, jos se joutuu ruuansulatuskanavaan. Sairastuminen on mahdollista vain silloin, jos hengittää saastunutta vettä "pisaratartuntana" niin, että vesi pääsee alas keuhkoputkiin asti.
Nämä faktat löytyvät sanatarkasti tästä linkistä:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00580
No nyt siis legionellaan olisi mahdollista sairastua menemällä suihkuun, ja hengittämällä suihkuvettä syvälle keuhkoihin. Tosin - legionella voisi siis tulla lämminvesivaraajassa seisovaan veteen, ja sen läpi virtaava ja hanasta tuleva vesi on "eri vettä", joka vain saa lämpönsä siitä vesivaraajassa seisovasta vedestä, olematta kuitenkaan lainkaan kosketuksissa siihen.
Itse siis väittäisin, että lämmön siirtyessä on ihan se ja sama, että onko lämpöä luovuttavassa vedessä legionellaa vai ei, koska se ei bakteeri putken läpi vesijohtoveteen kuitenkaan voi siirtyä. Ja jos asia on näin, silloin Suomessa (yli)lämmitetään lämmintä käyttövettä aivan turhaan, mikä lämpöpumppujen aikakaudella myös kuluttaa energiaa aika paljon ja ihan turhaan.
Yllä oleva linkki ei kerro, miten nuo Suomesta saadut legionellatapaukset olivat syntyneet. Itse olen nyt tehnyt isännöintitöitä 15 vuotta, ja oman urani aikana olen törmännyt 2 kertaa sellaiseen tilanteeseen, että kerrostalossa asukas on sairastunut legionellaan. Kummassakaan tapauksessa syynä ei ollut taloyhtiön käyttövesijärjestelmä, vaan syynä oli asukkaan oma ilmankostutin, jossa sopivan lämpöinen vesi oli jostain syystä seisonut pitkään, ja siitä sitten haihtunut huoneilmaan ja edelleen asukkaan keuhkokanaviin aiheuttaen tartunnan.
No - katsotaan miten tässä lämpimän käyttöveden kokeilussa käy. Lähivuosina meille kuitenkin tulee aurinkopaneelit, ja sen myötä ylijäämäsähkön syöttö lämpövastuksen kautta varaajaan, jolloin jos sinne nyt ehtisi legionellaa tuleman, niin kyllä ne sitten aurinkopaneelien tullessa kuolevat...
Kolmantena taustatekijänä alhaiselle energiankulutukselle ovat kesälomat, jolloin kotona ei ole aina ollut "täyttä miehitystä", ja pari-kolme päivää talo oli täysin tyhjä. Jolloin sähkönkulutuskin on luonnollisesti noina päivinä ollut alhaisempi kuin normaalisti. Uskoisin, että suurin yksittäinen sähköä säästävä tekijä on kuitenkin ollut lämpimän käyttöveden alentaminen muutamalla asteella.
Tuosta käyttöveden pienemmästä lämmityksestä voi tosiaan kertyä hyvät säästöt. Täytyypä tarkistaa itsekin mihin on säädetty ja voisiko laskea parilla asteella. Alarajaonnitteluin!
VastaaPoista